Hírek/Újdonságok » A gyógyító hatású kapor

A kapor értékes összetevői

A kapornak enyhén édeskés az íze, a frissen szedettnek édesebb, mint a szárítottnak. 100 gramm szárított kaporban átlagosan 5,5 g víz, 4g zsír, 20 g fehérje, 57 g szénhidrát és 12 g rostanyag található. Ásványi anyagok közül tartalmaz kalciumot, káliumot és nátriumot. A döntő azonban illóolaj tartalma: 100 g-ban 0,1 és 0,35 g illóolaj található, a levelek illóolaj tartalma 2-4%, a termésé 8%.

 

Gyógyító tulajdonságai

A kapornak számos gyógyhatása van. Így pl. már a régi Róma gladiátorai kaporolajjal kenték be magukat, hogy megelőzzék a sebek elfertőződését. Ma a kaprot álmatlanság, étvágytalanság, gyomor- és menstruációs panaszok esetén alkalmazzák. Gyomorpanaszok esetén kaporteát kell inni. Ehhez a kapor zúzott termését használják.

Öt g-nyi mennyiséget 100 ml forró vízzel kell felönteni és 5-10 percig állni hagyni. Álmatlanság ellen nem a tea, hanem 1 pohár kapros bor segít. Ennek elkészítéséhez forrósítsunk fel egy pohár fehérbort, amit egy teáskanálnyi kapormagra kell önteni. Néhány percig hagyjuk állni, majd öntsük le. A bort kihűlés után apró kortyokkal igyuk meg.

Szoptatós anyáknak is ajánlható a kapor, mivel annak tejtermelést fokozó hatású.

Újabb kutatások szerint a kapor alkalmas a cukorbetegség kezelésére is.